Dit is deels waar als dit vergeleken wordt met volkoren brood.
Ten opzichte van volkoren brood heeft het ongeveer 18% meer zetmeel in plaats van zemelen. Dit zijn dus de extra calorieën.
Volkoren brood heeft 18% zemelen (geen calorie).
Tarwe/tarvo heeft 9% zemelen.
Wit brood heeft 0,5% zemelen.
Wat volkoren brood extra gezond maakt is het effect van de vezels/zemelen op de spijsvertering. Dit betekent niet dat wit brood ongezond is, het bevat alleen meer calorieën en geen zemelen. Wat u op het brood doet is doorgaans veel ongezonder. Alle positieve effecten van graan heeft witbrood ook.
Als u vijf sneetjes wit brood eet kunt u daarentegen zes sneetjes volkoren brood eten om dezelfde calorieën binnen te krijgen. Daar bovenop geven de 18% zemelen een voldaan gevuld gevoel omdat deze veel vocht opnemen.
Conclusie: volkoren brood is natuurlijk gezonder, maar wit brood is zeker niet ongezond.
Oerzonne is bij elke bakker anders. Dit oerzonne is een soort meergranen met extra zonnebloem pitten.
Twente corn ook wel gilde corn is een donker meergranen soort. Brood is gedecoreerd met rijstemeel.
Maisbrood bevat hele mais korrels. Is populair bij veel kinderen en zit buiten de maiskorrels om dicht bij witbrood.
Een gezond smakelijk koolhydraat-arm brood met veel langzame koohydraten. Zit tussen volkoren en meergranen brood in. Rijkelijk gevuld met lijnzaden en maisgries. Is gezond maar is vooral een smakelijk brood met veel pitten.
Vloer brood wat op een plaat in de oven gebakken wordt. Dit is verder gewoon wit brood. Het smaakt wel anders.
Vloer brood wat op een plaat in de oven gebakken wordt. Dit is verder gewoon tarwe brood. Het smaakt wel anders. Tarwebrood is doorgaans steviger gebakken en heeft een krokante hardere korst.
Het orginele wadden brood met extra roggemeel. Dit kunt u zien als een volkorenbrood met een andere smaak.
Dit is een typisch meergranen brood met erg veel vulling/pitten.
Is een E-nummer vrij brood wat ook nog erg lekker en vers blijft. Goed gevuld. Een half brood op de plaat gebakken.
Volkoren soort gemaakt van zuurdesem.
Dit is een Duits brood soort met veel rogge. Het is niet zo vast en compact als u gewoon bent van Duits brood.
Gemaakt van spelt volkoren meel. Is een typisch brood en vooral geschikt voor mensen met gevoeligheid voor tarwe.
Brood met erg veel vezels en pitten. Hierdoor bevat het minder calorieën dan elk vergelijkbaar brood. Vooral erg lekker